Alles over champagne
- Wat is champagne?
- De Champagnestreek
- Hoe wordt champagne gemaakt?
- Champagne ontkurken & serveren
- Champagne bewaaradvies
- Populairste champagne cocktails
Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-408 48 51
Champagne ontkurken: hoe doe je dat?
Champagne ontkurken
Het moment is daar: je hebt een mooie fles champagne voor je staan, klaar om geopend te worden. Maar hoe zorg je ervoor dat de helft niet tegen het plafond spuit of dat de kurk niet gevaarlijk rondvliegt? In deze handleiding leer je stap voor stap hoe je champagne als een expert ontkurkt.
Zo ontkurk je champagne
Het openen van champagne kan moeilijk lijken, maar is het niet! Hoe open je gemakkelijk een fles zonder dat de helft tegen het plafond zit? Wij leggen in enkele stappen uit hoe je een champagnefles opent zonder dat de kurk rondvliegt en de champagne in de rondte spuit. Is dit juist wel de bedoeling? Laat onderstaande stappen links liggen, schudt de fles en houdt de kurk vooral niet tegen!
In vier stappen kan je eenvoudig champagne ontkurken:
- Stap 1: Maak de fles gereed
Zorg dat de fles goed gekoeld is, idealiter tussen 6 en 8 graden Celsius, om overdruk en spuiten te voorkomen. Verwijder vervolgens de folie rondom de kurk door het lipje los te trekken. Draai daarna het muselet (ijzerdraad) zes keer los, terwijl je de kurk stevig vasthoudt om onverwacht losschieten te voorkomen. - Stap 2: Kantel de fles een beetje
Houd de fles in een hoek van 45 graden vast. Dit verdeelt de druk in de fles gelijkmatig en voorkomt dat de champagne eruit spuit bij het openen. - Stap 3: Draai aan de fles
Houdt de onderkant van de champagnefles in je hand. Ben je rechtshandig? Houdt de fles dan in je rechterhand. En ben je linkshandig? Dan in je linkerhand. Met de andere hand houd je de kurk stevig vast. Vervolgens draai je aan de fles en niet aan de kurk. Door de fles te draaien en niet de kurk, behoud je volledige controle over de opening en voorkom je dat de kurk onverwacht losschiet. - Stap 4: Laat de champagne kurk rustig uit de fles gaan
De druk zal toenemen. Het is van belang dat je de kurk nog steeds stevig vasthoudt. De druk langzaam laten opkomen en de kurk zal rustig uit de fles geduwd worden.
Champagne sabreren
Je champagnefles sabreren is een alternatieve manier om een fles champagne te openen. De traditionele manier van sabreren gebeurt met een zwaard. Zo’n zwaard wordt ook wel een sabel genoemd. Met de sabel breek je de top van de fles af. De kurk wordt met 160 kilometer per uur uit de fles geschoten. Champagne sabreren is begin 19e eeuw ontstaan. In de tijd van Napoleon werd deze techniek toegepast om overwinnen te vieren. Voor het sabreren heb je nodig:
- Een goed gekoelde fles champagne
- Een champagnesabel of stevig mes
- Een ruime buitenlocatie
- Beschermende handschoenen
Wat te doen als de champagne kurk er niet uit gaat
Soms kan champagne ontkurken wat lastiger gaan dan verwacht. Hier zijn enkele tips:
- Verwarm de hals van de fles voorzichtig met je handen
Warm de hals enkele minuten op door hem tussen je handen te wrijven. De champagne zet hierdoor licht uit, wat extra druk geeft om de kurk te verwijderen. - Gebruik een theedoek voor extra grip
Het gebruik van een theedoek voorkomt dat je handen wegglijden en geeft je extra grip waardoor je meer kracht kan zetten. - Beweeg de kurk heel voorzichtig heen en weer terwijl je draait
Maak heel kleine bewegingen met de kurk terwijl je de fles draait. Dit helpt om de kurk los te maken waar hij aan het glas kleeft. - Laat de fles even rusten als de kurk echt vast zit
Laat een zeer vastzittende kurk 15 minuten met rust zodat de druk zich kan stabiliseren. Probeer het daarna opnieuw.
Veelgemaakte fouten bij het ontkurken van champagne
Een champagnefles openen lijkt eenvoudig, maar kan misgaan als je niet de juiste aanpak volgt. Hier zijn de meest voorkomende fouten en wat je kunt doen om ze te voorkomen:
- De fles schudden voor het openen
Schudden verhoogt de druk in de fles en zorgt ervoor dat de champagne eruit spuit zodra de kurk loskomt. Laat de fles daarom altijd rustig staan en zorg ervoor dat deze goed gekoeld is. Dit helpt om de druk te beheersen en morsen te voorkomen. - De kurk als een projectiel laten schieten
Een wegspringende kurk kan schade veroorzaken of gevaarlijk zijn. Houd de kurk stevig vast terwijl je de fles draait, zodat de druk gecontroleerd kan ontsnappen en de kurk zachtjes loskomt. - Het ijzerdraad vergeten te verwijderen
Het ijzerdraad (muselet) losmaken is essentieel om de kurk veilig te verwijderen. Draai het draad zes keer los (de standaard bij champagneflessen), maar houd de kurk ondertussen stevig vast om onverwacht losschieten te voorkomen. - De fles rechtop houden tijdens het ontkurken
Een rechtop gehouden fles vergroot de kans dat de champagne eruit spuit. Houd de fles in een hoek van ongeveer 45 graden om de druk beter te verdelen en verspilling te voorkomen.
De kunst van champagne ontkurken
Het perfect ontkurken van champagne vraagt om geduld, de juiste techniek en wat oefening. Met deze handleiding kun je vol vertrouwen je volgende champagnefles openen. Onthoud: een goede ontkurking is rustig en beheerst, waarbij de kurk zachtjes 'zucht' in plaats van knalt. Zo behoud je niet alleen de meeste bubbels, maar komt de champagne ook op zijn best tot zijn recht. Ben je benieuwd naar hoe je een geopende fles chamapagne het beste kunt bewaren? Lees dan onze blog: champagne bewaren.
Proost!