Alles over champagne
- Wat is champagne?
- De Champagnestreek
- Hoe wordt champagne gemaakt?
- Champagne ontkurken & serveren
- Champagne bewaaradvies
- Populairste champagne cocktails
Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-408 48 51
Champagne bewaren
Champagne kan op verschillende manieren worden bewaard en de houdbaarheid is afhankelijk van verschillende factoren. Hier vertellen we je hoe, waar en hoe lang je champagne kunt bewaren.
De houdbaarheid van champagne
Op een champagnefles is geen houdbaarheidsdatum te vinden, daardoor krijgen we vaak vragen over de houdbaarheid van champagne. Er zijn verschillende factoren die bepalen hoe lang champagne houdbaar is. Op deze pagina leggen we uit welke factoren meespelen bij de houdbaarheid van champagne, hoe champagne het beste bewaard kan worden en hoe je een champagne herkent die niet goed meer is.
Voordat we hier dieper op in gaan, hier een globale standaard voor de houdbaarheid van champagne:
- Non-vintage champagne: max. 9 maanden
- Prestige champagne: 10-15 jaar
- Vintage champagne: optimaal is 1 maar kan tot maximaal 5 jaar
- Geopende champagne: 3-5 dagen
Welke factoren bepalen de houdbaarheid van champagne?
De volgende factoren bepalen de houdbaarheid van champagne:
- Samenstelling druivenrassen
- Kwaliteit van de druiven
- Grootte van de fles
- Kwaliteit van de kurk
Bij de samenstelling van druivenrassen gaat het om de percentages van de druivenrassen die gebruikt zijn. Champagnes die Pinot Meunier bevatten, zijn minder lang houdbaar. Zit er ongeveer 35% Pinot Meunier in uw champagne dan is de champagne ongeveer 9 maanden goed. Pinot Meunier zorgt voor de fruittonen in de champagne. Aangezien de Pinot Meunier snelt rijpt, is de kans dus ook groot dat deze fruittonen te overheersend zullen zijn. Vintage champagnes bevatten om die reden geen Pinot Meunier druif en worden vaak alleen gemaakt van Chardonnay en Pinot Noir. Ook Blanc de Blancs champagnes hebben om die reden een langere houdbaarheid.
Druiven uit een goed oogstjaar, afkomstig van een grand cru of van een premier cru wijngaard zijn per definitie druiven van kwaliteit. Het bewaarpotentieel is hierdoor groot. Deze druiven worden veelal gebruikt voor prestige en vintage champagnes en dit maakt het uitstekende bewaarchampagnes.
Piccolo champagnes zijn bestemd om direct te consumeren. Niet lang bewaren dus! De grote flessen champagne zijn tijdens het samenstellen in contact geweest met zuurstof. Bewaar ook deze flessen niet te lang! Eigenlijk is magnum champagne de perfecte flesformaat.
Kurken zijn ontzettend belangrijk bij het bewaken van de kwaliteit. Er mag geen koolzuur ontsnappen en de bubbels moeten op zijn best blijven. De kurk heeft hier een bepalende rol in. Duurdere champagnes hebben duurdere kurken. Een kwalitatief goede kurk sluit de fles beter af en slinken minder.
Hoe een champagne bewaren?
U gaat heerlijk genieten van een goede fles champagne, maar schenkt de fles niet in één keer leeg. Wat is dan de beste manier om de fles champagne te bewaren? Champagne kan slecht tegen schommelingen in temperatuur en is gevoelig voor licht.
Bij het bewaren van uw champagne houdt u rekening met de volgende omstandigheden:
- Bewaar de champagne op een donkere en tochtvrije plek.
- Bewaar de champagne bij een temperatuur van 7-12°C.
- Leg de fles horizontaal neer.
- Beweeg de fles zo min mogelijk.
- Gebruik eventueel een vacuüm champagne stopper.
Kijk, ruik en proef om te ontdekken of de champagne nog goed is. Als de champagne nog maar weinig bubbles heeft en muf of lichtelijk zuur smaakt, is de kans groot dat de champagne niet goed meer is. Zonde natuurlijk. Je hoeft de champagne dan niet meteen door de gootsteen te spoelen, want hij kan nog wel gebruikt worden om mee te koken.
Bewaar champagne niet te lang en kies een mooi moment om hem te ontkurken!