Alles over champagne
- Wat is champagne?
- De Champagnestreek
- Hoe wordt champagne gemaakt?
- Champagne ontkurken & serveren
- Champagne bewaaradvies
- Populairste champagne cocktails
Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-408 48 51
Wat is champagne?
Champagne is een mousserende wijn die gemaakt wordt van druiven die in de champagnestreek groeien, geoogst worden en die in de champagnestreek geproduceerd wordt. Mousserende wijn mag alleen 'Champagne' genoemd worden als de drank afkomstig is uit de champagnestreek. De druifsoorten, waar champagne van gemaakt wordt, hebben allemaal een eigen karakter en smaak. Bepaald door het klimaat en de bodem waar ze op groeien. De meeste van ons kennen champagne als een feestelijk bubbel. Dat is het natuurlijk ook, maar champagne is wel meer dan dat!
Inhoud:
De geschiedenis van champagne
De naam Champagne
- De mousserende wijn afkomstig is uit de champagnestreek.
- De mousserende wijn bereid is volgens de Méthode Champenoise.
- Het gemaakt is van o.a. de Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, Pinot Blanc, Arbane en/of de Petit Meslier druifsoort.
- De flessen minimaal 15 maanden in de kelders hebben gelegen.
Druifsoorten gebruikt voor Champagne
- Chardonnay
- Pinot Noir
- Pinot Meunier
Champagnesoorten
Champagnes zijn onder te verdelen onder de volgende champagne soorten:
- Brut: heeft een dosage van minder dan 15 gram suiker per liter.
- Extra sec: heeft een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram suiker per liter.
- Sec: heeft een dosage van meer dan 17 en minder dan 35 gram suiker per liter.
- Demi-Sec: heeft een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram suiker per liter.
- Doux: heeft een dosage van meer dan 50 gram suiker per liter.
Brut champagnes zijn de meest gedronken champagnes. Maar liefst 95% van de gedronken champagnes zijn brut champagnes. Demi-Sec is voor de liefhebbers van lichtzoet een uitstekende champagne. Doux champagne is een zeer zoete champagne en wordt hedendaags weinig gemaakt.
Hoe wordt champagne gemaakt?
U heeft al iets kunnen lezen over de geschiedenis en het ontstaan van champagne. Champagne staat bekend om zijn bruisende bubbels. Het productieproces kent enkele stappen om champagne te maken. Hoe wordt champagne gemaakt en hoe krijgt champagne zijn bubbels? De champagnehuizen hanteren het 'Méthode Champenoise'. Dit is een methode die alleen de champagneboeren in de champagnestreek mogen toepassen. De volgende stappen worden gezet om champagne tot een champagne te maken:
Méthode Champenoise
- Het oogsten van de druiven
- Het persen van de druiven
- De eerste gisting
- De assemblage
- De tweede gisting
- Rijpingsproces
- Remuage
- Dégorgement
- Het toevoegen van suiker
- Kurk erop
Champagne ontkurken & serveren
Het ontkurken van champagne kan soms lastig zijn, maar eenmaal een keer geoefend te hebben dan gaat het lukken. Champagne ontkurken doet u door het ijzerdraadje rustig los te draaien. Houdt de kurk hierbij goed vast, anders bestaat er een kans dat hij door de druk de lucht inschiet. Draai vervolgens aan de fles. Niet aan de kurk! De kurk zal langzaam eruit ploppen. Houdt een champagneglas een klein beetje schuin en schenk de champagne langzaam in het glas. Niet de hard, anders bruist de champagne het glas uit.
U kunt in verschillende glazen de champagne serveren. Zo kent iedereen de welbekende champagne flûtes, maar daarnaast wordt champagne ook geserveerd in tulpvormige champagneglazen of in een champagnecoupe. Overigens wordt champagne niet vaak meer in een champagnecoupe geschonken. Door de breedte van de coupe ontsnappen de bubbels van de champagne vrij snel.
Champagne proeven bestaat uit slechts de volgende vier stappen:
- Kijken: is de champagne helder? Wat voor een kleur heeft de champagne? En hoe intens zijn de belletjes?
- Luisteren: hoe sissen en knisperen de bubbels? Hoe harder, hoe meer koolzuur de champagne heeft.
- Ruiken: champagnes kennen verschillende aroma's. U kunt de geuren onderscheiden door uw neus een klein stukje in het glas te doen.
- Proeven: na het kijken, luisteren en ruiken kunt u de champagne proeven.
Champagne bewaren
- Champagne zonder jaargang: maximaal 9 maanden
- Prestige champagne: 10-15 jaar
- Vintage champagne: maximaal 1 jaar
- Open champagne: 3-5 dagen
Champagne cocktails
- Kir Royal
- French 75
- Scroppino
- Mimosa cocktail
- Bellini cocktail