Alles over champagne
- Wat is champagne?
- De Champagnestreek
- Hoe wordt champagne gemaakt?
- Champagne ontkurken & serveren
- Champagne bewaaradvies
- Populairste champagne cocktails
Informatie & advies
De medewerkers van onze klantenservice staan voor u klaar op maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 uur en zaterdag van 8:30 tot 13:00 uur
020-408 48 51
Champagnehuis Castellane
De champagne met het opvallende Andreaskruis in het logo
Champagnehuis Castellane is in 1895 door Graaf Florens de Castellane opgericht in Épernay. Het kenmerkende Andreaskruis op het logo dat op het etiket staat, is een eerbetoon aan het oudste regiment van de champagnestreek, St. Andreas was de beschermheilige van het gebied. Het logo met het rode kruis is door Graaf Florens de Castellane zelf ontworpen.
De Castellane Experience in Épernay
Tegenwoordig is het huis onderdeel van champagnehuis Laurent Perrier. Het bedrijf is nu in handen van de familie Mérand-Nonancourt, maar draagt nog steeds de naam Castellane waarmee het champagnehuis in 1895 begon. De champagne wordt gerijpt in de 9 kilometer lange kelders onder Épernay. Het champagnehuis bezit een aantal prachtige art-nouveau gebouwen aan de Avenue de Champagne. Ook het gebouw met de kenmerkende 66 meter hoge toren die symbool staat voor Epernay, is onderdeel van champagnehuis Castellane. In het hoofdgebouw is ook een champagnemuseum gevestigd. Het huis is opgenomen in de ‘Union des Maisons de Champagne’ (UMC) en de kelders zijn een bezoekje waard, het adres is: Champagnehuis de Castellane, 63 Avenue de Champagne, 51200, Epernay, Frankrijk.
De champagnes van Castellane
De meest populaire champagne van Castellane is de Champagne Castellane Brut, deze heeft een assemblage van 40% pinot noir, 30% pinot mineur en 30% chardonnay en een aandeel vins de reservé van 15%. De brut wordt 2 jaar gerijpt in de kelders die gelegen zijn in de krijtrotsen onder Épernay.
De Castellane Brut Rosé champagne is een fruitige bloemige champagne met een zalmroze kleur. Een elegante champagne met subtiele noten van aardbei en rode bes. De Brut Rosé heeft een assemblage van 40% pinot noir, 30% pinot meunier en 30% chardonnay en afhankelijk van het oogstjaar wordt hier 15 tot 17% rode wijn aan toegevoegd. De champagne wordt 24 tot 30 maanden in de kelders gerijpt waarna de dosage met een mix van chardonnay en pinot noir wordt toegevoegd, daarna liggen de flessen nog 3 maanden te rusten.
De Champagne Castellane Demi-Sec is geelgoud van kleur en wordt gekenmerkt door een groot aandeel pinot noir (40%), aangevuld met chardonnay (30%) en pinot meunier (30%). De wijn wordt 5 maanden gerijpt in houten vaten en nadat hij gebotteld is rijpt hij nog eens 24 maanden in de wijnkelders. Het is een soepele, rijke champagne met aroma's van roos, perzik, kaneel en hazelnoot. Een heerlijk aperitief, maar kan ook heel goed bij zoete, frisse gerechten of als dessertwijn.
Wijnproeverij en bezoek aan champagnehuis Castellane
Het champagnehuis Castellane is de moeite waard om te bezoeken. Er worden rondleidingen door het museum, de toren en de kelders georganiseerd. Het adres Rue de Verdun 57, 51200 Épernay, Frankrijk. Op de pagina van de Grandes Marques & Maisons de champagne vind je alle informatie over het bezoeken van de verschillende grote champagnehuizen.
Lees meer over de champagnehuizen: